torstai 22. joulukuuta 2011

Leimailun perusteet3, embossaus eli kohokuviointi

Embossauksesta on varmasti olemassa paljon ohjeita, mutta jotenkin tuntuu luonnolliselta jatkaa leimailun perusteita embossauksella, joten täältä pesee! :)
Embossauksella tarkoitetaan koholeimailua, eli tekniikkaa jolla leimakuva saadaan koholle. Embossaukseen tarvitset VersaMark-vesileimamusteen (tai jonkun muun embossaukseen soveltuvan musteen, mm. EUM, näistä lisää edellisessä postauksessa.), leimasimen, aluspaperin, kohokuviointipulverin ja kuumailmapuhaltimen.  Kuumailmapuhallin tulee olla askartelukäyttöön tarkoitettu. "Isännän puhallin" puhkuu liian kuumasti ja hiustenkuivaaja ei lämmitä tarpeeksi.


 Ensiksi leimataan kuva paperille. Kuva näkyy "märkänä" paperilla.
 Sen jälkeen päälle ripotellaan kohokuviointijauhetta niin että kuva peittyy. Tässä vaiheessa alla kannattaa pitää jotain suttupaperia. Seuraavaksi pulveri ripotellaan suttupaperille..

..ja siitä on helppo sitten kaataa ylimääräiset pulverit takaisin purkkiin.



Kuvaa puhalletaan kuumailmapuhaltimella niin kauan, että pulveri alkaa kohota ja "paisua". Tähän ei mene kauan ja sen näkee kyllä kun alkaa tapahtua. Erilaiset pulverit käyttäytyvät erilailla. Osa kohoaa voimakkaasti ja osa taas vain hieman muuttaa väriään ja kiinnittyy paperiin.



Valmis kuva näyttää tältä. Kuvassa on jäänyt pulverin rippeitä, jotka jätin ihan tarkoituksella, koska ne sopii mielestäni tähän kuvaan.

1 kommentti:

  1. Heipä hei! Kysymys koskien embossauksen kestävyyttä: Jos olen esim. 24 h sitten koholeimannut kutsukorttia, voiko pinota kutsut päällekäin, vai aiheutuuko leimajälkeen kosketuksesta/pinoamisesta jotain haittaa? Entä miten on kohokuvion kestävyys? Jos leimaan kutsukortin nyt ja säilön odottamaan jatkoaskartelua ja lähettämistä, missä voi kestää jopa puolitoista vuotta, kärsiikö koholeima ajan hampaasta? Kiitos :)

    VastaaPoista

Meillä arvostetaan kommentteja :)